University of Tasmania Stadium

The University of Tasmania Stadium, is Northern Tasmania premier big ball stadium with capacity to accommodate 19500 spectators. The stadium is located within the Inveresk precinct, historically one of Tasmania’s largest industrial sites and now in a renewal phase to form the cultural heart of Launceston, facilitating a range of sports, arts and education functions.

The stadium is located within walking distance of the city CBD, accommodation, cafes, commercial, industrial and residential streets.

The design of the new entry gates at the University of Tasmania Stadium responds to the client’s desire to provide a safe, managed undercover entry and exit for patrons attending the stadium from Invermay Road, an arterial traffic route (4 lanes).

The structure is deliberately sited back from Invermay Road to allow the congregation of patron’s pre-entry in the forecourt and adjacent park. Defining the point of entry and providing cover for patrons lining up for the necessary bag search, ticket scanning and ticket sales.

The cantilevered truss arrangement allows the footing to be installed beyond the major tree root lines allowing the structure to co-exist with established trees, extending the natural canopy provided to patron from existing vegetation which line the major pedestrian artery to the stadium.

The design solution re-purposes three pre-existing 19-meter-long roof trusses previously used to support terrace roofing.

The central truss has flipped through 180 degrees and the apex buried in the ground.

The two perimeter trusses are likewise buried in the ground (all supported on piles) set out obliquely to the central truss and canted off the vertical to form a partial conoid shape, with the addition of rolled rectangular hollow section purlins.

A lightweight translucent roof completes the pavilion, providing protection from rain.

The repurposed trusses, reinforce the architectural language common to site and introduces a new form & architectural expression.

In low light conditions, up-lights fixed to the steel trusses illuminates the roof, highlighting the gates as the point of entry and casting a soft light for patrons to move around.